Rasvapalosammuttimen oikea sijoituspaikka on keskeinen tekijä ravintolakeittiön paloturvallisuudessa. Suomen määräysten mukaan sammutuskalusto tulee sijoittaa selkeästi merkittyyn, esteettömään paikkaan, josta se on nopeasti otettavissa käyttöön. Suositeltava etäisyys mahdollisesta palokohteesta on 1-3 metriä, jotta sammuttimen luo pääsee turvallisesti myös palon syttyessä.
Sammuttimen sijoituspaikan näkyvyys on varmistettava asianmukaisilla merkinnöillä. Paloturvallisuusmääräykset edellyttävät, että sammuttimien sijaintimerkinnät ovat selkeästi nähtävissä. Lisäksi sijoituspaikan valinnassa tulee huomioida, ettei sammutin altistu kosteudelle, kuumuudelle tai muille tekijöille, jotka voisivat heikentää sen toimintakykyä hätätilanteessa.
Millainen rasvapalosammutin soveltuu parhaiten ravintolakeittiöön?
Ravintolakeittiössä on oleellista käyttää oikean tyyppistä sammutinta. Elintarvikerasvapalojen sammuttamiseen tarvitaan erityisesti rasvapaloille tarkoitettu sammutin, joka estää rasvan uudelleen syttymisen. Nykyisen lainsäädännön (SFS EN 3-7) mukaan hiilidioksidi- tai jauhesammutinta ei saa käyttää elintarvikerasvapalojen sammuttamiseen.
Rasvapaloihin tarkoitetut F-luokan sammuttimet ovat kehitetty erityisesti keittiöympäristöön. Nykyään on saatavilla myös ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, jotka eivät sisällä ympäristölle ja ihmisille haitallisia PFAS-yhdisteitä. Materiaalivalinnoissa on tärkeää huomioida sammuttimen soveltuvuus 40F (rasvapalot) sammutukseen.
Vesisumusammuttimet ovat myös erinomainen vaihtoehto, sillä ne jäähdyttävät tehokkaasti ilman haitallisia kemikaaleja. Innovatiivisen suuttimen ansiosta vesi purkautuu vesisumuna, mikä moninkertaistaa jäähdytysvaikutuksen ja takaa tehokkaan sammutuksen.
Kuinka usein ravintolakeittiön palosammuttimet tulee tarkastaa?
Palosammuttimien säännöllinen tarkastus ja huolto ovat lakisääteisiä velvoitteita. Käsisammuttimet tulee tarkastuttaa vähintään kahden vuoden välein, ja jos sammuttimet ovat ulkona tai erityisen rasittavissa olosuhteissa, tarkastusväli on yksi vuosi. Huolto tulee tehdä 5-10 vuoden välein sammutintyypistä riippuen tai aina käytön jälkeen.
Tarkastus tulee aina teettää ammattilaisella, joka tarkistaa sammuttimen paineen, tiiviyden, kunnon ja toimintavarmuuden. Tarkastuksista ja huolloista on pidettävä dokumentaatiota, josta näkyvät toimenpiteiden päivämäärät ja suorittajat.
Henkilökunnan tulisi suorittaa myös säännöllisiä rutiinitarkastuksia, joissa varmistetaan sammuttimien sijainti, esteettömyys ja ulkoinen kunto vähintään kuukausittain.
Mitä muita paloturvatuotteita ravintolakeittiössä tarvitaan?
Kattava paloturvallisuus vaatii sammuttimien lisäksi muitakin tuotteita. Sammutuspeitteet ovat välttämättömiä pienempien palojen tukahduttamiseen. Palovaroitinjärjestelmät ovat pakollisia ja niiden tulee olla liitetty keskusvalvontaan. Sprinklerijärjestelmät antavat lisäsuojaa erityisesti suurkeittiöissä.
Keittiötiloissa tulee olla myös selkeästi merkityt poistumistiet ja niihin liittyvät evakuointivälineet sekä hätäpoistumisopasteet. Ensiapuvälineet tulisi sijoittaa näkyvälle paikalle ja henkilökunnan saataville. Kokonaisvaltainen paloturvallisuus edellyttää kaikkien näiden tuotteiden yhteensopivuutta ja asianmukaista sijoittelua.
Miten henkilökunta koulutetaan käyttämään rasvapalon sammutinta?
Henkilökunnan koulutus on avainasemassa tehokkaan paloturvallisuuden varmistamisessa. Koulutuksen tulee sisältää sekä teoriaa että käytännön harjoituksia. Kaikille työntekijöille tulee opettaa rasvapalon tunnistaminen alkuvaiheessa, sammutusvälineiden sijainti ja niiden käyttö.
Koulutuksessa tulisi painottaa nopeaa reagointia ja oikeaa sammutustekniikkaa. Rasvapaloja ei koskaan saa yrittää sammuttaa vedellä, vaan sammuttimen käyttö vaatii erityistä tekniikkaa. Säännölliset kertausharjoitukset 1-2 kertaa vuodessa ovat välttämättömiä taitojen ylläpitämiseksi.
Jokaisella ravintolalla tulisi olla nimetty paloturvallisuusvastaava, joka huolehtii koulutuksien järjestämisestä ja valvoo paloturvallisuuskäytäntöjen noudattamista.
Ravintolan paloturvallisuuden tärkeimmät tarkistuslistat
Systemaattinen lähestymistapa paloturvallisuuteen edellyttää selkeitä tarkistuslistoja. Päivittäisiin tarkistuksiin tulisi sisältyä poistumisteiden esteettömyys, sammuttimien näkyvyys ja keittiölaitteiden kunto. Viikoittain tulisi tarkistaa palohälytinjärjestelmän toiminta ja sammuttimien ulkoinen kunto.
Kuukausittaisissa tarkastuksissa käydään läpi kaikki paloturvatuotteet, dokumentoidaan mahdolliset puutteet ja korjataan ne välittömästi. Suunnittelijat arvostavat erityisesti kokonaisvaltaista paloturvallisuusajattelua, jossa huomioidaan rakenteiden paloturvallisuus, materiaalivalinnat ja henkilökunnan toimintavalmius.
Ennakoiva paloturvallisuus on aina kustannustehokkaampaa kuin vahinkojen korjaaminen jälkikäteen. Viranomaistarkastuksiin valmistautuminen helpottuu, kun tarkistuslistat ovat ajan tasalla ja toimenpiteet dokumentoitu.
Tutustu Hani-Tuotteen laajaan paloturvatuotevalikoimaan, josta löydät kaikki tarvittavat tuotteet ravintolasi paloturvallisuuden varmistamiseksi. Asiantuntijamme auttavat sinua valitsemaan oikeat tuotteet juuri sinun tarpeisiisi.
Tämä artikkeli on luotu tekoälyavusteisesti ja ihmisen tarkistamana, mutta satunnaisia epätarkkuuksia voi esiintyä.